HYPERMOBILITEIT SPORTEN OF JUIST NIET?

Sporten met hypermobiliteit

Waar de meeste mensen wel bekend zijn met stijfheidsklachten, is er ook nog een groep mensen die juist te kampen hebben met het tegengestelde: hypermobiliteit. Hier kan sprake van zijn wanneer je meerdere overbeweeglijke gewrichten hebt. Sporten met hypermobiliteit kan een flinke uitdaging worden, wanneer je hier veel klachten van ondervindt. De andere kant is dat bewegen en sporten juist kan helpen om klachten te verminderen. Hoe kun je hier een balans in vinden?

Hypermobiliteit kan leiden tot spier- en gewrichtsklachten. Meestal zijn deze klachten van korte duur en terug te leiden naar een bepaalde inspanning. Voorbeelden hiervan zijn pijnlijke enkels na een dagje winkelen, of pijnlijke vingers na het dragen van een boodschappentas. De kans op blessures is ook een stuk groter wanneer je hypermobiel bent. Doordat de gewrichten erg soepel zijn schieten ze sneller uit de kom en worden ook makkelijker verzwikt. Wanneer dit gebeurt ben je een stuk verder van huis. Ondanks dat het wel geadviseerd wordt om te sporten, kan sporten met hypermobiliteit hierdoor toch een flinke drempel zijn. Het lijf is snel overbelast en de kans op verstuikingen en ontwrichtingen is vrij groot…

sporten en EMS met hypermobiliteit


Hoe kun je dan toch sporten met hypermobiliteit? Juist omdat de gewrichtsbanden en pezen te weinig steun bieden, is het van belang om te zorgen dat de spieren sterk genoeg zijn om een gedeelte van deze taak over te nemen. Wanneer de spieren niet sterk zijn, zullen ze des te harder moeten werken om het boeltje bij elkaar te houden, wat resulteert in overbelasting en in het ergste geval blessures. Na verschillende keren een poging tot hardlopen te hebben gedaan, wat steeds weer resulteerde in pijnlijke knieën en heupen, ben ik fitness gaan proberen. Het leek mij logisch dat ik mijn spieren sterker moest maken, maar naast dat ik reguliere fitness niet leuk vond, kwam ik ook nog regelmatig thuis met pijnlijke gewrichten. Dit maakte de motivatie om een volgende keer te gaan, alleen nog maar kleiner. De moed begon mij in de schoenen te zakken tot iemand mij vertelde over EMS training, en daar ging een wereld voor mij open.

Met EMS training kun je de spieren trainen zonder de pezen en gewrichten te belasten.
Dat was (en is) voor mij ideaal. Ik kon een training doen wat mijn spieren versterkte, zonder daarna last te hebben van mijn gewrichten. Sinds ik train met EMS is de belastbaarheid van mijn lichaam vele malen hoger geworden, waardoor ik prima een hele dag kan staan en zelfs kan hardlopen zonder daarna klachten te ervaren. Een EMS training doe je altijd onder begeleiding van een personal trainer, die goed in de gaten houdt of jij de oefeningen correct uitvoert. Wanneer jouw belastbaarheid hoger wordt, zullen sporten met een hogere belasting ook beter gaan. Sporten met hypermobiliteit kan dus prima, zolang de belasting en belastbaarheid maar in balans zijn. EMS training is een geschikte methode om de belastbaarheid te verhogen.

Wat is hypermobiliteit? Er zijn meerdere benamingen voor deze erfelijke aandoening, het wordt ook wel overbeweeglijkheid of hyperlax genoemd. Zoals gezegd is hypermobiliteit erfelijk, ongeveer 10% tot 15% van de mensen is hypermobiel en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (bron). Normaal gesproken worden de gewrichten ondersteund door de gewrichtsbanden en pezen. Wanneer je hypermobiel bent zijn de pezen en banden te soepel, waardoor de gewrichten te weinig steun krijgen. De spieren raken sneller overbelast omdat ze de steun moeten opvangen, en ook kan het leiden tot gewrichtsklachten. Daarnaast is de kans groter dat je iets verstuikt en het kan ook zijn dat gewrichten sneller uit de kom schieten. Sporten met hypermobiliteit kan hierdoor lastig zijn, maar het versterken van de spieren door middel van EMS training kan hier in een uitkomst bieden.